モノにいのちを吹き込む / It was reborn as a wine cooler.

2008.12.26  しつらい リノベーション

(English follows Japanese)

古くから生活に溶け込んできた工芸品の中にも、時代の移り変わり、生活様式の変化によって、身の回りから消え去ってしまったものがあります。その代表的なものに、「火鉢」が挙げられます。

「暖をとるという用」を為すだけなら、電気、ガス、石油ストーブで十分事足りますし、床暖房やオイルヒーターなど、この近年になって新しい暖房器具も出てまいり、「火鉢」はその役目を終えました。しかし、この「火鉢」は単に用を為すだけでなく、すぐれたデザイン、高い技術を用いて作られた美術工芸品でもありました。

残念なことに、現代生活の中では活躍の場がほとんどありません。機密性の高い現代建築内では、使用が危ないくらいです。よって今「火鉢」はほとんど作られていないばかりか、骨董・古道具店でも二束三文で売買されている状態です。当工房の近くにある骨董店でも、青銅素地に色鮮やかな金銀象嵌・繊細な彫りが施された、当時今のお金に換算すればクルマが一台買える位のお金を掛けて作られたと思われる上等の火鉢が、地金代にもならぬくらいの低い価格で売られていました。

 

さてこの「火鉢」、今は置物くらいにしかならない世から忘れ去られた存在。これに命を吹き込んでやります。壊れて使い物にならなくなったモノを修理するのと同じように、使いようの無いものを、今の我々が使えるようにしてやります。

で、1ヶ月をかけて生まれ変わりました。ワインクーラーです。

もともと火鉢は、非常に高い断熱性・保温性をもつ構造をしています。中に氷水を詰めても長く冷たく保てるほか、結露した水で周りを汚すこともありません。和の空間に合うデザインのワインクーラーはなかなかありませんが、これは周囲ともしっくり調和することでしょう。

今回は銅製のオトシの内側にぴったりと填まる、錫を用いた「槽」を新に作りました。この方法のほか、もともと付いている銅のオトシの状態によっては、漆をかけ防水し、金・銀箔を押すことも出来ます。錫オトシ(丸モノ)


 

Within the industrial arts and crafts which have merged into daily life since a long time ago, there are some things that have disappeared form our surroundings due to transitions in the times and way of living.
A representative of this is the “hibachi”(charcoal brazier).

If the purpose is just “to warm oneself,” there are electric, gas, or oil stoves, and nowadays there are even more new heating equipments such as floor heating systems or il heaters; the hibachi’s function is no longer needed. However, not only did this hibachi have a function, it was an excellently designed piece of artwork made with high skill.

Unfortunately, there is little chance for it to play an active part in our current lifestyle. It is almost dangerous to use it in modern buildings which tend to be more airtight. Therefore hibachi is not only rarely made anymore, but is sold extremely cheaply at antique or secondhand stores. Even at an antique shop near our studio, a bronze hibachi with gold and silver inlay and detailed engravings that probably cost as much as one car to make it, was being sold for a price that almost did not even amount to the material cost.

The existence of the “hibachi” has been forgotten to the point where it only serves as an ornament in the house.
I will give life to this object again. Just like fixing something that is broken, I will make this useless object useful to our current lifestyle.

After working on it for one month, it was reborn as a wine cooler.

The hibachi’s construction is such that it naturally has excellent insulation and heat-retention. If we put ice water inside it will keep cool for a long period of time, and there is no worry about the condensed water staining the surroundings. It is difficult to find a wine cooler in a design that works with a Japanese room,
but I believe that this would harmonize with its surroundings perfectly.

We created a new pewter “tank” that would exactly fit into the hibachi’s copper interior. In addition to this technique, depending on the condition of the original inner container, it may be possible to waterproof it with lacquer and apply gold or silver leafing on top.
Pewter inner container